Historie

Korte historie van de Sint-Nicolaasaktie

Het is december 1937 als kapelaan Weitjes, Ben Nijhuis, hier rechts op de archieffoto als goedheiligman, vraagt om Sint-Nicolaas te helpen met het bezoeken van gezinnen in de O.L. Vrouweparochie. Nederland verkeert op dat moment in een diepe economische crisis. Het Sint-Nicolaasfeest van 1937 wordt door de bewoners van “De Noork” als een opsteker ervaren. Ook de jaren daarna komt Sint-Nicolaas bij een groot aantal gezinnen op bezoek. De eerste Sint-Nicolaasintocht in “De Noork” vindt plaats in november 1946.

In de jaren vijftig en zestig wordt er veel gebouwd in en rondom “De Noork”. Zo worden de wijken Sterrenbuurt en Klein Driene uit de grond gestampt. Dit is de reden dat Sint-Nicolaas het intochtcomité vraagt om de intocht groter op te zetten. De Sint-Nicolaasaktie breidt zich steeds verder uit. Tegenwoordig wordt een belangrijk deel van de opbrengst aangewend voor goede doelen in onze directe omgeving. Vele doelen, waarbij kinderen centraal staan, hebben al eens een geldbedrag van ons ontvangen.

Op 4 december 2000 bezoekt het bestuur van de Sint-Nicolaasaktie een notaris. Vanaf dat moment is Stichting Sint-Nicolaasaktie “De Noork” een feit. In de jaren daarna raken steeds meer mensen betrokken bij de organisatie. Het aantal bezoeken is inmiddels gestabiliseerd rond de 250 en de intocht is een waar evenement in “De Noork”, Sterrenbuurt en Klein Driene.

Stichting Sint-Nicolaasaktie “De Noork” is in de loop van de jaren steeds groter geworden. Inmiddels zetten jaarlijks ruim 75 vrijwilligers zich in om het Sinterklaasfeest tot een groot succes te maken.

Heeft u leuke foto's van vroeger en wilt u deze delen met ons, klik dan hier.

© 2010 - 2013 Sint de Noork. Alle rechten voorbehouden.
Ontwerp & Realisatie gesponsord door: Click & Find Internetmarketing